210-4536144
Είσοδος / Εγγραφή   Γλώσσα:  


Πώς να μαγειρέψετε ρύζι ακριβώς όπως στα ασιατικά εστιατόρια;

Σας αρέσει το κινέζικο ή ακόμη καλύτερα το Ταυλανδέζικο; Τρελαίνεστε για σούσι μάκι; Κι εμείς! Πώς όμως θα φτιάξετε το τέλειο sticky rice το οποίο συνοδεύει τέλεια χορτοφαγικά γεύματα και έχει μια υπέροχη, κολλώδη υφή;

Εμείς όσες φορές προσπαθήσαμε να πετύχουμε την υφή του απότυχαμε. Τις πρώτες φορές. Στην αρχή νομίζαμε πως έφταιγε ο τύπος ρυζιού (ξεκινήσαμε με basmati, μέγα λάθος). Μετά πιστεύαμε ότι έφταιγε η ποσότητα νερού. Στο τέλος κόψαμε δρόμο: ρωτήσαμε μάγειρα από την Ταυλάνδη ο οποίος μας αποκάλυψε το μυστικό του. Το sticky rice θέλει ατμό. Και μάλιστα θέλει και ένα ειδικό rice steamer.  Τελεία και παύλα. Επειδή rice steamer δεν είχαμε δοκιμάσαμε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Και ξέρετε κάτι; Τα καταφέραμε μια χαρά!

Τι κάνει το ρύζι να δείχνει κολλώδες;

Το sticky rice είναι πολύ γνωστός τύπος ρυζιού στην ασιατική κουζίνα και θέλει ειδικό μαγείρεμα. Δεν το βράζουν για να μπορεί να έχει αυτή τη μοναδική υφή. Αναζητήστε την ποικιλία του γλυκού ρυζιού (glutinous rice). Το γλυκο ρύζι γλασέ είναι μία ποικιλία ρυζιού που περιέχει πολύ περισσότερη αμυλοπηκτίνη από ό,τι άλλες ποικιλίες και μικρές ποσότητες αμυλόζης. Η αμυλόζη και η αμυλοπηκτίνη είναι τα δύο συστατικά του αμύλου. Οι κόκκοι αυτου του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (εξ’ ου και το όνομά τους), και είναι επιμήκεις, λεπτοί, λευκοί και αδιαφανείς. Παρεμπιπτόντως το ρύζι είναι χωρίς γλουτένη άσχετα από το όνομά του. Τα αποτελέσματα θα είναι όπως τα πιάτα που απολαμβάνετε στο αγαπημένο σας ταϊλανδέζικο εστιατόριο.

Πώς να μαγειρέψετε ρύζι ακριβώς όπως στα ασιατικά εστιατόρια

1 Χρησιμοποιήστε τη σίτα για τηγάνι

Μιλάμε για τη σίτα που χρησιμοποιείτε – αν χρησιμοποιείτε – για να σας προστατεύει από το καυτό λάδι του τηγανιού. Είναι τρομερά βολικό, πιστέψτε μας! Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη:

Μουλιάζετε ένα φλιτζάνι ρύζι για 2-3 ώρες ή περισσότερο και το στραγγίζετε.

Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι με νερό και το αφήνετε να πάρει βράση.

Τοποθετείτε τη σίτα πάνω από την κατσαρόλα.

Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά, τοποθετείτε το ρύζι στο κέντρο της σίτας.

Στη συνέχεια, καλύπτετε το ρύζι με ένα μπολ ή βαρύ καπάκι. Αν μάλιστα το μπολ είναι ψηλό τόσο το καλύτερο γιατί παγιδεύει τον ατμό πιο αποτελεσματικά. Αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί στον ατμό για 30-35 λεπτά.

2 Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο

Για να δημιουργήσετε έναν ψεύτικο ατμομάγειρα  κόψτε ένα αρκετά μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο και τυλίξτε γύρω από τις πλευρές της κατσαρόλας που έχει μέσα νερό. Μόλις το τυλίξετε χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να τρυπήσετε όλη την περιφέρεια. Ακολουθείτε έπειτα την παραπάνω διαδικασία (μουλιάζετε το ρύζι, το τοποθείτε στο κέντρο του αλουμινόχαρτου, το σκεπάζετε με καπάκι και το αφήνετε να μαγειρευτεί στον ατμό για 30 – 35 λεπτά).

3  Χρησιμοποιήστε σουρωτήρι

Κι ένα μεγάλο σε μέγεθος σουρωτήρι επίσης κάνει την ίδια δουλειά μια χαρά! Βάλτε την κατσαρόλα με νερό στο μάτι και τοποθετείστε το σουρωτήρι ανάποδα (να μην είναι σκληρό το πλέγμα του αλλά μαλακό). Στη συνέχεια, σπρώξτε προς τα κάτω το πλέγμα έτσι ώστε να δημιουργεί ένα ρηχό μπολ και τοποθετήστε το ρύζι σας μέσα.

Tips

Tο ρύζι αποτελεί το βασικό πιάτο σε ένα ταϊλανδέζικο τραπέζι και οτιδήποτε άλλο υπάρχει πάνω σε αυτό είναι για να το συνοδέψει. Άλλωστε, το ίδιο το γεύμα αρχίζει όταν ο οικοδεσπότης λέει Κin Khao δηλαδή «ας φάμε το ρύζι».

 

 
   Pin it
Instagram