210-4536144
Είσοδος / Εγγραφή   Γλώσσα:  


Μπορεί ένα βιολογικό χορτοφαγικό γεύμα να είναι και οικονομικό

Εκπλήσσομαι κάθε φορά που ακούω πελάτες στο διαιτολογικό μου γραφείο να μου αναφέρουν ότι θέλουν να τρώνε βιολογικά και χορτοφαγικά αλλά φοβούνται πως είναι ένα πολύ ακριβό… σπορ! Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι η χορτοφαγία είναι μία οικονομική επιλογή, χάρη στο σχετικά χαμηλό κόστος των φυτικών πρωτεϊνών. Όσπρια, δημητριακά και τρόφιμα σόγιας είναι οικονομικά προσιτά, ιδίως σε σύγκριση με το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα ψάρια και το τυρί. Έτσι, γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα τους βγάλει έξω από τον οικογενειακό προυπολογισμό;

Ένας λόγος που οι περισσότεροι ανησυχούν για το κόστος νομίζω ότι είναι ως επί το πλείστον η παραγωγή και η βιολογική καλλιέργεια που είναι δαπανηρή. Οι λόγοι είναι περίπλοκοι, αλλά περιλαμβάνουν το γεγονός ότι το κράτος δεν επιχορηγεί με επιδοτικά προγράμματα τους αγρότες να καλλιεργήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά με αντισυμβατικές καλλιέργειες, καθώς επίσης και το υψηλό κόστος της συσκευασίας και μεταφοράς προϊόντων. Επίσης τα βιολογικά προιόντα πιστοποιούνται και ελέγχονται και αυτό είναι αρκετά δαπανηρό, ενώ τα βιολογικά αγροκτήματα έχουν μειωμένες παραγωγές κατά περίπου 30% και αυξημένο κόστος -ιδιαίτερα εργατικό- γιατί όλες οι εργασίες που σε άλλα κτήματα γίνονται με ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα κλ.π. στην βιολογική παραγωγή γίνονται με το χέρι. Όμως υπάρχει και ο αντίποδας. Προτού σκεφτείτε πόσο ακριβά είναι τα βιολογικά λάβετε υπόψη σας και τα εξής:

·        Τα συμβατικά προϊόντα περιέχουν περισσότερο νερό στο σύνολό τους σε σχέση με τα βιολογικά επομένως ζυγίζουν περισσότερο.

·        Το κόστος αποκατάστασης (που πληρώνουμε μέσω της φορολογίας) του φυσικού περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση των αγροχημικών της συμβατικής γεωργίας.

·        Το κόστος καταπολέμησης προβλημάτων υγείας που προέρχονται από την παραπάνω χρήση.

 Τότε, η διαφορά κόστους, όχι μόνο μηδενίζεται αλλά και υπερκαλύπτεται.

Επιπλέον, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μην περιέχει καθαρή πρωτεΐνη γι’ αυτό είναι γενικά οικονομική. Μιλώ για τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από το κρέας ή το ψάρι. Οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς και τα περισσότερα δημητριακά δεν επιβαρύνουν τον οικογενειακό προυπολογισμό. Κάθε άλλο μάλιστα!

Έτσι, εάν θέλετε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά φοβάστε μήπως πέσετε έξω από τον προϋπολογισμό σας, αξίζει να θυμηθείτε ότι η υγεία σας είναι προτεραιότητα και ότι υπάρχουν τρόποι για να αγοράσετε προϊόντα αρκεί να είναι τοπικά και να είναι της εποχής, στηρίζοντας έτσι και τους τοπικούς παραγωγούς.

 

Εάν θέλετε να αγοράζετε από βιολογικές λαικές αγορές κάντε κλικ εδώ http://www.bioagores.org.

 

 
   Pin it
Instagram