210-4536144
Είσοδος / Εγγραφή   Γλώσσα:  


Πόσο υγιεινά είναι τα αυγά στη διατροφή;

Εδώ και χρόνια «κυκλοφορούν» ανάμεσα στις υγιεινές τροφές, κυρίως λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και σε μια ημι-χορτοφαγική διατροφή, όπου αποκλείεται το κρέας, τα αυγά μπορούν να έχουν μια ισχυρή θέση ολοκληρωμένης πρωτεΐνης. Δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμείς τα προσθέτουμε στα σάντουιτς, τα δικά μας ή του Γιώργου, ή τα χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας, αναπληρώνοντας το είδος της πρωτεΐνης που δεν λαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της αποχής μας από το κρέας.

Η vegan κοινότητα τα απορρίπτει μαζί με κάθε τροφή ζωικής προέλευσης και η αλήθεια είναι ότι τα αυγά εγείρουν αμφιβολίες για την υγιεινή τους πλευρά και εκτός του κινήματος αυτού, με την επιστήμη πολλές φορές να στέκεται απέναντί τους και τη διαμάχη μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων να γίνεται όλο και πιο έντονη.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις που φανερώνουν ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας κι εκτός του μύθου ότι αποτελούν την πιο βιοδιαθέσιμη πηγή πρωτεΐνης, πολλοί πιστεύουν ότι τα χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε επαρκείς ποσότητες βιοτίνης και χολίνης.

Η χολίνη είναι μια βιταμίνη που βοηθά την πέψη και την απορρόφηση και βρίσκεται σε επάρκεια σε τροφές όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, ρεβίθια, λιναρόσπορος, σκόρδο, σταφύλι, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά κρεμμύδια, ώριμες ντομάτες. Η χολίνη που προέρχεται από τα αυγά μεταβολίζεται από τα βακτήρια του στομάχου σε τριμεθυλαμίνη και μετατρέπεται με τη σειρά της σε τριμεθυλαμινο-Ν-οξείδιο στο συκώτι, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει κατά πολύ στην αθηροσκλήρωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την περιφερειακή αρτηριοπάθεια.

Τα αυγά περιέχουν, επίσης, αβιδίνη, μια γλυκοπρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο λεύκωμά τους και φαίνεται να εμποδίζει την ικανότητα απορρόφησης της βιοτίνης, μιας σημαντικής βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Το ασπράδι των αυγών είναι πλούσιο και σε αναστολείς τρυψίνης, που μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης του αυγού. Για να απελευθερωθούν αυτοί οι αναστολείς, τα ασπράδια πρέπει να μαγειρευτούν κι όταν έρχονται σε επαφή με τη θερμότητα, οι πρωτεΐνες αλλοιώνονται, καταστρέφοντας τα αμινοξέα και δημιουργώντας ετεροκυκλικές αμίνες, ενώσεις που συνδέονται σε κάποιο βαθμό με κάποια είδη καρκίνου και εκφυλιστικών ασθενειών.

Η συγκέντρωση πρωτεϊνών, το κορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη των αυγών επιβαρύνει το λεμφικό σύστημα και το έντερο, ενώ μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, τα μαγειρεμένα αυγά μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία προϊόντωνγλυκοζυλίωσης(AGEs) και στη συνέχεια σε μείωση των τελομερών και επιτάχυνση της γήρανσης. Σύμφωνα με μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2010 στο JournaloftheAmericanDieteticAssociation, φαίνεται ότι τροφές ζωικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη θεωρούνται γενικότερα πλούσιες σε προϊόντα γλυκοζυλίωσης. Διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στο KoreanJournalofPhysiologyandPharmacologyέδειξε, μάλιστα, ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των προϊόντων αυτών και του διαβήτη, ενώ τα ευρήματα από άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο AmericanJournalofClinicalNutritionτον Ιανουάριο του 2016 δείχνουν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα αυγά, παρουσίαζαν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Το βαρύ φορτίο στο πάγκρεας από τα πολλά λιπαρά και τη χοληστερόλη, οι βλαβερές πρωτεΐνες και τα AGEsείναι πιθανό να αποτελούν τους ενόχους για την αυξημένη παρουσία της νόσου σε όσους καταναλώνουν πολλά αυγά. Μην ξεχνάμε ότι ένα αυγό έχει περισσότερη χοληστερόλη απ’ όση χρειάζεται το σώμα μας και στην ουσία κάθε πηγή χοληστερόλης που καταναλώνουμε είναι περιττή, αφού ο οργανισμός παράγει περισσότερη από την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Οι μελέτες δείχνουν σύνδεση των αυγών και με καρδιαγγειακές παθήσεις, με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Atherosclerosis journal να συνδέει την κατανάλωσή τους με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο Stroke να δείχνει μέχρι και 41% αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού και διαφορετική μελέτη από τον Απρίλιο του 2013 στο Atherosclerosis να δείχνει ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα αυγά, παρουσίαζαν 19% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και 68% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Όσοι, μάλιστα, είχαν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη, αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά 83% με την κατανάλωση αυγών .

Όσον αφορά τον καρκίνο, φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται στενά με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αφού όσες γυναίκες κατανάλωναν πάνω από μισό αυγό την ημέρα, παρουσίαζαν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με όσες απείχαν από αυτά. Εκτός του καρκίνου του μαστού, η κατανάλωσή τους μπορεί να σχετίζεται και με τον καρκίνο του προστάτη, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο CancerPreventionResearch journal, όσοι κατανάλωναν 2,5 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα, παρουσίαζαν μέχρι και 81% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν μισό αυγό την εβδομάδα. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι ο καρκίνος του προστάτη συνδέεται με υψηλά επίπεδα χολίνης από τα αυγά και ανδρογόνων που εντοπίζονται στον κρόκο.

Σε παρουσίαση του γιατρού και συγγραφέα Dr. Michael Greger, μάλιστα, όπου έγινε σύγκριση ανάμεσα σε «κακές» συνήθειες και τις επιδράσεις τους, αποδείχτηκε πόσο βλαβερές μπορούν να είναι οι επιλογές μας, αφού έπειτα από 35 χρόνια έρευνας, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε αρκετές αποδείξεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση χοληστερίνης από ένα αυγό την ημέρα, μπορεί να μικρύνει τη ζωή μιας γυναίκας το ίδιο με το αν κάπνιζε 5 τσιγάρα την ημέρα για 15 χρόνια.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε εσείς είναι να δίνετε την απαραίτητη προσοχή στην κατανάλωση αυγών, να μην είστε υπερβολικοί και να μην τα έχετε στην καθημερινότητά σας, επιλέγοντας πρωτεΐνη από άλλες τροφές πλούσιες σε αμινοξέα. Τα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα φύκια και οι βλαστοί περιέχουν πληθώρα αμινοξέων. Εφόσον δημιουργούμε πρωτεΐνες από τα αμινοξέα στα φυτά, σημαίνει ότι λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη όταν καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βρώσιμα λουλούδια και φύκια στους σωστούς συνδυασμούς. Αν, μάλιστα, μουλιάσετε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, αυξάνεται το περιεχόμενό τους σε αμινοξέα και τα θρεπτικά συστατικά γίνονται περισσότερο βιοδιαθέσιμα.

Εκτός από το μούλιασμα, στην περίπτωση των σπόρων μπορείτε να τους αφήσετε να πετάξουν βλαστούς, καθώς οι βλαστοί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα, πρωτεΐνη και βιταμίνες, από τους απλούς σπόρους, συν του ότι όλα τα ωμά λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φύκια, προστατεύουν τις αποθήκες σιδήρου και προσθέτουν αλκαλικότητα στον οργανισμό.

Οι τροφές αυτές καθαρίζουν την πλάκα και τη βλέννα που έχει συσσωρευτεί από την κατανάλωση μαγειρεμένων κατακαθιών λαδιού και τροφών ζωικής προέλευσης και προσφέρουν στον οργανισμό και την υγεία μας, το καλύτερο δυνατό.

Προσέξτε, λοιπόν, τις διατροφικές σας συνήθειες και προσπαθήστε να στρέφεστε προς τις φυτικές τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

 
   Pin it
Instagram