210-4536144
Είσοδος / Εγγραφή   Γλώσσα:  


5 πιο επικίνδυνες ορμόνες και αντιβιοτικά που δίνονται στα ζώα

Δεν θα ξεκινήσω να περιγράφω για το πως συμπεριφέρονται οι βιομηχανίες στα ζώα και κάτω από ποιες συνθήκες σφάζονται ώστε τελικά να φτάσουν στον κρεοπώλη. Αυτό είναι γνωστό και είναι απόφαση του καθένα για το εάν θα επιλέξει στο συνεχίσει να καταναλώνει κρέας και παράγωγά του. Θα αναφερθώ, όμως, στην πολύχρονη προσωπική μου έρευνα που ξεκίνησε απο το νοσοκομείο Homerton στην Αγγλια, όπου δούλεψα ως υπεύθυνη συντήρησης κρεάτων και βοηθός σεφ το 2003, και συνεχίζω μέχρι και τώρα (την έρευνα εννοώ γιατί ως βοηθός σέφ δεν το είχα και πολύ...): στις ορμόνες που χορηγούνται στα ζώα.

Ορμόνες: «απαραίτητες» για τα ζώα, επικίνδυνες για τους ανθρώπους;

Ο οργανισμός φαρμάκων έχει εγκρίνει την χρήση 7 ορμονών και αντιβιοτικών στα ζώα υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την υγεία των ζώων (όπως και για τους ανθρώπους) και οι ορμόνες, όπως για παράδειγμα η τεστοστερόνη, παράγονται φυσιολογικά από το σώμα του ανθρώπου οπότε και υποστηρίζουν ότι δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο. Όμως, το 80% των εμβολίων που παράγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Αμερική προορίζονται για ζώα εκτροφής ενώ υπάρχουν αναφορές για υπερχρήση των εμβολίων αυτών και ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία επειδή κάποια ζώα είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια με αποτέλεσμα να γίνεται μετάλλαξη του ιού (θυμάστε τη νόσο των τρελών αγελάδων, την γρίπη των πτηνών κ.λπ.). Όλα αυτά ο FDA (Οργανισμός ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων) τα αφήνει να περάσουν απαρατήρητα ή προσπαθεί να τα συγκαλύψει αγνοώντας τα.

Επίσης, αναφορές και συνεχείς έρευνες συνεχίζονται και παραδίδονται στον FDA όμως, οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες για το κοινό (μόνο οι περιλήψεις) εκτός κι αν ζητηθεί ειδική άδεια, η οποία συνήθως δίνεται σε εταιρίες και όχι σε ανεξάρτητους ερευνητές μόνο. Κατά τη γνώμη μου αν οι ανεξάρτητοι ερευνητές ή το κοινό επικαλεστεί το νόμο «περί ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών» ίσως να μπορέσουμε να πάρουμε απαντήσεις.

Οι επιβαρυντικές ορμόνες

Όλες οι ορμόνες στα ζώα χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί το βάρος τους, η ικανότητα σίτισης τους και να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτός τους.

Θα αναφερθώ στις πιο σημαντικές:

1 Σωματοτροπίνη βοοειδών: Έρευνες υποστηρίζουν σύνδεση με τον καρκίνο του στήθους και του προστάτη καθώς και πιθανή σχέση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά, μια και η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν την συγκεκριμένη ορμόνη οδηγεί σε αύξηση του ινσουλινικoύ παράγοντα (IGF). Ποσότητες αυτής της ορμόνης περιέχονται στο γάλα και τα γαλακοτομικά. Σύμφωνα με αναφορά της Ευρωπαικής Κομίσιον έχουν βρεθεί ποσότητες έως και 5 φορές μεγαλύτερες συγκριτικά με γάλα αγελάδων που δεν τους έχει χορηγηθεί η συγκεκριμένη ορμόνη. Το FDA ξαναανέλυσε όλες τις έρευνες και υποστήριξε ότι οι έρευνες ναι, μεν, δείχνουν θετική σχέση αλλά όχι στατιστικά σημαντική. Ετσι συνεχίζεται η χορηγησή της στα βοοειδή.

2 Προπιονική τεστοστερόνη: Προκαλεί επιβράδυνση της ευαισθητοποίησης των Τ κυτάρρων που μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του ανοσοποιητικού μας ενώ σε έρευνες που έγιναν σε ποντίκια μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νεοπλασία και υπερπλασία. Το FDA με αναφορά του (1986 και το 1996) υποστήριξε ότι τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι αποτελέσματα της συγκεκριμένης ορμόνης χωρίς όμως να προβεί σε απαραίτητες αναλύσεις...

3 Οιστραδιόλη: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες διότι είναι γνωστό ότι έχει άμεση σύνδεση με τον καρκίνο του στήθους έπειτα απο πολυάριθμες έρευνες σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

4 Προγεστερόνη: Αυξάνει τη συχνότητα για καρκίνο στήθους σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, όμως τα οφέλη - που έχουν ερευνηθεί κατά καιρούς από φαρμακευτικές εταιρίες – την καθιστούν πολύτιμη επειδή αυξάνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων χημειοθεραπείας και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

5 Συντηρητικά και πρόσθετα σε κρέας (ναι, ακόμα και στο φρέσκο) και παράγωγά του αλλά και σε έτοιμα γεύματα όπως δημητριακά, μπισκότα, αναψυκτικά κλπ. βλέπε  BHT, BHA, εγκεκριμένα πλέον ως απαραίτητα για τη συντήρησή τους μπορούν και επηρεάζουν τον θυροειδή αδένα (endocrine disruptor) με αποτέλεσμα την εκκίνηση μιας σειράς δυσλειτουργιών όπως καταστολή του ανοσοποιητικού, υπογονιμότητα, στειρότητα, δερματικές παθήσεις κ.λπ.

Τέλος, πολλές από τις ορμόνες χορηγούνται με τη μέθοδο gavage (βίαιη χορήγηση απο στόμα) και τα ζώα μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστική δυσφορία και στρες.

Θα σταματήσουμε να τρώμε;

Όταν τα αναφέρω αυτά στους ασθενείς μου η αντίδραση πολλών από αυτών είναι η εξής: «δεν τρώμε τίποτα δηλαδή». Όχι, δεν είμαι αυτής της φιλοσοφίας και ούτε οι ακραίες λύσεις βοηθούν αλλά οφείλουμε να ακούσουμε  και να αφουγκραστούμε το σώμα μας και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε ένα περιβάλλον που ρυπαίνεται συνεχώς, έχουμε επιλέξει να κόψουμε το κάπνισμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έχει επιλέξει και ο διπλανός μας, κατακλυζόμαστε από το καθημερινό στρες... Τι μπορούμε, λοιπόν, να ελέγξουμε καλύτερα; Το στρες, τη ρύπανση, το τσιγάρο του διπλανού μας ή τη διατροφή μας;

Η επιλογή είναι στη διατροφή σας

* Καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες: όσο λιγότερες τόσο λιγότερες και οι τοξίνες.

* Επιλέγετε, όσο αυτό είναι εφικτό, φρέσκα προΐόντα και όχι τυποποιημένα: δεν χρειαζόμαστε έτοιμες σάλτσες ούτε έτοιμο πουρέ

* Ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων: ψάξτε για συντηρητικά, δείτε τα πρόσθετα

* Επιλέγετε βιολογικά προϊόντα με προσοχή στην προέλευση

* Διαλέγετε τοπικούς παραγωγούς, επισκεφτείτε τη φάρμα τους συνδυαστικά με ένα ταξίδι αναψυχής-χρόνια τώρα επιλέγω βιολογικό μέλι και οικονομικό και έχω επισκεφτεί τον κύριο Κώστα για να δω τις μεθόδους του.

* Το καλύτερο σας το αφήνω για το τέλος: Όποτε μπορείτε κάντε μια βόλτα στην τοπική αγορά φρούτων και λαχανικών... μυρίστε, δείτε το χρώμα, νιώστε την υφή. Απλά νιώστε.
   Pin it
Instagram