210-4536144
Είσοδος / Εγγραφή   Γλώσσα:  


Πώς αποθηκεύονται αυτές οι 8 τροφές που συχνά μας μπερδεύουν;

Θα έχετε βρεθεί ενδεχομένως πολλές φορές σε διαφωνία με φίλους και γνωστούς για το πώς αποθηκεύετε κάποια τρόφιμα στην κουζίνα σας και, πράγματι, το θέμα «αποθήκευση» δεν είναι τόσο απλό. Κάποιοι, για παράδειγμα, θεωρούν ότι το βούτυρο μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου, αρκεί να είναι καλυμμένο, ενώ τα μήλα θα τα βρει κάποιος τόσο εντός, όσο και εκτός. Αν έχετε αγανακτήσει και ακόμη πειραματίζεστε, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια κοινά τρόφιμα που μπερδεύουν πολλούς και χρειάζονται ξεκαθάρισμα.

Αβγά
Μπορεί να φαντάζουν πολύ όμορφα σε ένα ωραίο μπολ στην κουζίνα, αλλά όταν τα αβγά βρίσκονται σε θερμοκρασίες 4 βαθμών Κελσίου ή πιο κάτω, εμποδίζουν την ανάπτυξη σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων. Συν τοις άλλοις, το ψυγείο αυξάνει τη ζωή τους από 21 ημέρες σε 5 εβδομάδες. Στην Ευρώπη, παρ’ όλ’ αυτά, τα αβγά μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου, καθώς οι παραγωγοί δεν τα πλένουν –κάτι που συμβαίνει στις ΗΠΑ- ενώ τα περισσότερα κοτόπουλα έχουν εμβολιαστεί κατά της σαλμονέλας. Όταν τα αβγά πλένονται, χάνουν το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα τους και γίνονται πιο επιρρεπή στην εισαγωγή βακτηρίων στο εσωτερικό τους. Στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε τα αβγά εκτός ψυγείου. Μπορείτε παρ’ όλ’ αυτά να τα βάλετε στο ψυγείο σας για μεγαλύτερη ασφάλεια, αρκεί να τα βγάλετε από εκεί μόνο όταν είναι να τα μαγειρέψετε και να μην τα έχετε μια εντός ψυγείου και μια εκτός. 

Ξηροί καρποί
Τα έλαια που έχουν ξηροί καρποί μπορεί να τους χαλάσουν σχετικά γρήγορα. Σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να αντέξουν από 1 έως 4 μήνες σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ενώ στο ψυγείο μπορεί να φτάσουν και το χρόνο. Λόγω του ότι έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νερό, δεν θα παγώσουν και θα σας κρατήσουν περισσότερο, ειδικά αν είστε από αυτούς που παίρνουν ξηρούς καρπούς, τους ξεχνούν κι έπειτα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Πυρηνόκαρπα
Πυρηνόκαρπα είναι τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα βύσσινα, τα δαμάσκηνα, που έχουν σκληρό πυρήνα και σαρκώδες εδώδιμο τμήμα. Λόγω του ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες σταματούν την ωρίμανση, μπορείτε να τα αφήσετε να ωριμάσουν για 2-3 ημέρες και αν στη συνέχεια δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε, να τα βάλετε στο ψυγείο για να αυξήσετε τη διάρκειά τους για περίπου 1 εβδομάδα.

Βούτυρο
Οι περισσότεροι διατηρούν το βούτυρο στο ψυγείο κι αυτό, άλλωστε, συμβουλεύουν και οι περισσότερες εταιρίες, κάτι που όμως που σκληραίνει την υφή του. Το βούτυρο αποτελείται κυρίως από λιπαρά που φτάνουν μέχρι και το 80%, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ελκυστικό σε βακτήρια σε σχέση με προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Συν τοις άλλοις, πολλά βούτυρα παρασκευάζονται με παστεριωμένο γάλα, που μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για ανάπτυξη βακτηρίων. Μπορείτε να το διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 εβδομάδες, πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 21 βαθμούς, πρέπει να μπει στο ψυγείο. Με το αλατισμένο βούτυρο τα πράγματα διαφέρουν, καθώς το αλάτι το καθιστά λιγότερο επιρρεπές στην ανάπτυξη βακτηρίων οπότε μπορείτε πιο εύκολα να το διατηρήσετε εκτός ψυγείου. Επειδή, όμως, κι αυτό δεν θα διατηρηθεί πολύ, καλύτερα να κρατήσετε εκτός μόνο το κομμάτι που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις επόμενες ημέρες. Το βούτυρο χωρίς αλάτι, καλύτερα να το διατηρείτε στο ψυγείο.

Φρέσκα βότανα
Τα σκληρά βότανα, όπως το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι και η μαντζουράνα, φροντίστε να τα τυλίγετε σε νωπό χαρτί κουζίνας και χαλαρά σε μεμβράνη πριν τα βάλετε στο συρτάρι του ψυγείου. Τα πιο μαλακά βότανα, όπως βασιλικό, μαϊντανό, κόλιαντρο, εστραγκόν, μοιάζουν με μπουκετάκια και μπορείτε να τα βάλετε απλώς σε ένα ποτήρι με φρέσκο νερό και να τους το αλλάζετε κάθε 1-2 ημέρες, μόλις θολώσει, αφού πρώτα ψαλιδίσετε λίγο το κάτω μέρος του κλωναριού τους. Μπορείτε, επίσης να τα βάλετε σε μια πλαστική σακουλίτσα μέσα στο ψυγείο, αν θέλετε, εκτός από τον βασιλικό. Ο βασιλικός θέλεις θερμοκρασία δωματίου και μέσα στο ψυγείο τα φύλλα του μαυρίζουν.

Μήλα
Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο διάστημα, τότε καλύτερα να τα βάλετε στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά τους. Έτσι μπορούν να «κρατήσουν» μέχρι και 4 μήνες, αν τα αποθηκεύετε στους -1 με 1 βαθμό Κελσίου σε υγρό περιβάλλον και θα βοηθήσει αν απλώσετε επάνω τους ένα υγρό πανί. Θυμηθείτε, μόνο, να τα αποθηκεύετε σε ξεχωριστό συρτάρι από τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά, καθώς εκλύουν αιθυλένιο και προκαλούν γρηγορότερη ωρίμανση στα λαχανικά που βρίσκονται γύρω τους. Αν, παρ’ όλ’ αυτά, σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα, μπορείτε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου.

Σάλτσα σόγιας, σάλτσα τσίλι
Οι σάλτσες αυτές δεν πρόκειται να χαλάσουν αν μείνουν εκτός ψυγείου, αλλά αν τις βάλετε στο ψυγείο θα διατηρήσουν περισσότερο τη γεύση και την ποιότητά τους.

Αλεύρι
Το αλεύρι μπορεί όντως να παραμείνει φρέσκο στο ψυγείο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να διατηρήσετε μια σακούλα αλεύρι για τόσο μεγάλο διάστημα. Αν το βάλετε σε σακουλάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 2 χρόνια, διάστημα αρκετά μεγάλο για ένα σακουλάκι αλεύρι. Αν το αφήσετε σε αεροστεγές δοχείο σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος (π.χ. μέσα στο ντουλάπι), μπορεί να διατηρηθεί 6 με 9 μήνες, σε θερμοκρασία μέχρι 23 βαθμούς. Το αλεύρι ολικής άλεσης δεν διατηρείται τόσο, καθώς τα έλαια από το πίτουρο αρχίζουν και ταγγίζουν με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι τους 3 μήνες στο ράφι εκτός ψυγείου.
   Pin it
Instagram