210-4536144
Είσοδος / Εγγραφή   Γλώσσα:  


Κριτική Βιβλίου:Με νου αρωματόκηπος και ευεξία

«Με… νου αρωματόκηπος και ευεξία»: ανακαλύπτουμε και πειραματιζόμαστε με τις πιο μυρωδάτες συνταγές που κυκλοφορούν

Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο στην κουζίνα και τις συνταγές μου, καθώς εκτός από το άρωμά τους, χαρίζουν και πλήθος οφελών για την υγεία. Όταν, λοιπόν, κυκλοφορεί βιβλίο μαγειρικής στην αγορά με έμφαση σε βότανα της ελληνικής γης και συνταγές που τα αναδεικνύουν, όπως το «Με… νου αρωματόκηπος και ευεξία» δεν θα μπορούσε να μην πέσει στην αντίληψή μου και στα χέρια μου!

Πρόκειται για ένα βιβλίο της Μαρίας Στικούδη, του Νίκου Κρίγκα, της Διαμάντως Λάζαρη και της Ελένης Μαλούπα, που είναι πραγματικά από τα πιο ωραία βιβλία μαγειρικής που έχω συναντήσει. Είναι γεμάτο παραδοσιακές γεύσεις εμπλουτισμένες με ελληνικά βότανα και μπορώ να πω ότι ανταγωνίζεται δυνατά βιβλία μαγειρικής του εξωτερικού, κάτι που με κάνει να θέλω να θέλω να αναζητήσω και να διαβάσω πιο πολλά τέτοιου είδους βιβλία, παρά τις απομιμήσεις ξενόφερτων συνταγών.

Το «Με… νου αρωματόκηπος και ευεξία» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο εγχείρημα με στόχο τόσο τη νοστιμιά, όσο και την ευεξία μας, με αρκετές χορτοφαγικές συνταγές και τα αρωµατικά-φαρµακευτικά φυτά σε ρόλο πρωταγωνιστικό, τη στιγμή που όλοι, μέχρι τώρα στη μαγειρική μας, τους δίνουμε ρόλο μάλλον… κομπάρσου.

Στο βιβλίο δίνονται επίσης ιστορικές πληροφορίες και βασικά βιολογικά στοιχεία για 15 αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής γης, οι οποίες παρέχονται με επιστηµονικά τεκµηριωµένο τρόπο, ενώ αναφέρονται τα συστατικά και οι ιδιότητές τους, όπως και ειδικές συστάσεις/προφυλάξεις και διατροφική χρήση. Για όσους δεν τα έχουν δοκιμάσει, περιγράφεται το άρωμα και η γεύση τους, ενώ ταυτόχρονα μας αποκαλύπτονται και μυστικά για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και προτάσεις για 75 δηµιουργικά µαγειρέµατα και παραλλαγές τους, με συνοδευτικά ποτά, 52 µενού, 11 ροφήµατα και 5 πρωτότυπα μείγµατα φυτών για ευεργετικά ροφήµατα. Κι αν κάποιοι θέλουν να τα καλλιεργήσουν και να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, στο βιβλίο θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν με βασικές συµβουλές για τη διατήρησή τους στον αγρό, στον κήπο ή στο µπαλκόνι.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το βιβλίο «Με… νου αρωματόκηπος και ευεξία» μου άνοιξε πραγματικά τα μάτια στη μαγειρική, με βοήθησε να εμπλουτίσω συνταγές μεσογειακής κουζίνας, αλλά και να εμπνευστώ από κάποιες δικές του και να τις μετατρέψω σε χορτοφαγικές, αξιοποιώντας πάντα ως πρωταγωνιστές αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και ανοίγοντας καινούργιους γαστρονομικούς και ευωδιαστούς ορίζοντες.

 
   Pin it
Instagram