210-4536144
Είσοδος / Εγγραφή   Γλώσσα:  


Γιατί το κόκκινο κρασί σας δημιουργεί πονοκέφαλο;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξυπνήσει με έναν πονοκέφαλο μετά από αρκετά ποτηράκια κρασί και μάλιστα τώρα στις γιορτές προβλέπεται υπερκατανάλωση. Μπορεί να τα απολαύσατε, δε λέω, αλλά σε αυτή την περίπτωση σας προτείνω να πάρετε δύο ασπιρίνες και να πιείτε άφθονο νερό. Τι γίνεται όμως με εκείνους που με δυο γουλιές κρασί παθαίνουν πονοκέφαλο;

Οι θεωρίες: τι προκαλεί πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κρασιού;

Τα θειώδη:Μια θεωρία είναι ότι τα θειώδη (διοξείδιο του θείου) που υπάρχουν στο κρασί ευθύνονται για την κεφαλαλγία. Τα θειώδη είναι χημικές ενώσεις που παράγονται με φυσικό τρόπο από τη ζύμη κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Επιπλέον, προστίθενται από τους παρασκευαστές στο κρασί για να καταπολεμήσουν την οξείδωση, την μικροβιακή μόλυνση και την πρόωρη ωρίμαση και να διατηρήσουν τον χαρακτήρα του κρασιού, τη γεύση και το χρώμα του. Αν και προσθέτουν επιπλέον θειώδη όλες οι οινοποιίες και οι οινοποιοί επειδή είναι ένα φυσικό προϊόν της ζύμης, ωστόσο σχεδόν όλα τα κρασιά τα περιέχουν. Σύμφωνα με τις Ευρωπαικές συστάσεις τα κρασιά που περιέχουν θειώδη πρέπει το αναφέρουν στην ετικέτα τους. Ο χαρακτηρισμός αυτός έχει ως στόχο να προστατεύσει τους ανθρώπους που μπορεί να είναι αλλεργικοί στα θειώδη. Να σημειώσουμε ότι πολλά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα καθώς και τα αλλαντικά περιέχουν θειώδη, και συχνά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι το κρασί. Έτσι, εάν ακόμη και δεν σας προκαλέσει το κρασί πονοκέφαλο αν καταναλώσετε μια φέτα σαλάμι με αυτό τότε μην ρίξετε την αιτία του πονοκέφαλου στο κρασί... Ξέρετε ποιος μπορεί να είναι ο ένοχος!

Οι ισταμίνες:Μια άλλη πιο πρόσφατη εξήγηση για την αιτία των πονοκεφάλων που προκαλεί το κρασί είναι οι ισταμίνες ή οι χημικές ουσίες που παράγονται από τη ζύμωση και τα βακτήρια κατά τη ζύμωση που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας όπως ρινική καταρροή, ξηροφθαλμία ή ημικρανία αν ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτές τις ενώσεις ως ξένους ή μη φυσικούς. Βέβαια, αυτή η θεωρία στερείται βασικά ιατρικά στοιχεία προς το παρόν.

Οι ταννίνες:Αλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ταννίνες των κόκκινων κρασιών είναι αυτές που προκαλούν πονοκέφαλο. Ταννίνες είναι τα φλαβονοειδή που περιέχει το κρασί και όπως διαπιστώθηκε όταν εισάγονται στο αίμα προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή. Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο κυρίως σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες.

Οι προσταγλανδίνες:Άλλες πιθανότητες για τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί είναι ότι μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση των προσταγλανδινών, ή από υπολείμματα ορισμένης ζύμης ή από βακτήρια που βρίσκονται στο κρασί.

Βιολογικό κρασί = «καθαρό» κρασί;

Το κρασί που έχει γίνει χωρίς διάφορα στοιχεία όπως ισταμίνες, βακτήρια, συντηρητικά κλπ, η προμήθεια των σταφυλιών που γίνονται από βιολογικές καλλιέργειες, η η φύλαξη σε μικρά δοχεία για να μην προκληθεί ζημιά στα σταφύλια κατά τη μεταφορά τους, έτσι ώστε να μην συνθλίβονται κάτω από το βάρος τους στο δρόμο προς το οινοποιείο καθώς και η αποφυγή των χαλασμένων φρούτων  που είναι πιο ευαίσθητα στα βακτήρια και την παραγωγή ισταμινών είναι οι διαδικασίες που ακολουθούν όσοι παρασκευάζουν βιολογικά κρασιά. Επιπλέον, πολλοί συμβατικοί καλλιεργητές ψεκάζουν ή ρίχνουν θείο στα σταφύλια ως μυκητοκτόνο το οποίο προσθέτει περισσότερο θείο στο φυσικό θείο των αμπελιών κάτι που δεν συμβαίνει με τις βιολογικές καλλιέργειες.

Πάντως, εάν αγαπάτε το κόκκινο κρασί προτιμάτε τα βιολογικά και δοκιμάζετε διαφορετικά κρασιά μέχρις ότου διαπιστώσετε ποια σας προκαλούν πονοκέφαλο και ποια όχι. Στην υγειά σας!

 
   Pin it
Instagram